Dárkové sady koření

Alergie na mléko

Laktózová intolerance

Příčina

Mléko obsahuje mléčný cukr, který se nazývá laktóza. Tento cukr je v trávicím traktu štěpen pomocí enzymu disacharidázy (říká se mu také laktáza). Enzym je vlastně chemická látka, díky níž mohou probíhat některé reakce. V našem případě díky enzymu laktáze je mléčný cukr štěpen na dva menší cukry (galaktózu a glukózu), které mohou být vstřebány přes střevní stěnu do organismu. Při laktózové intoleranci enzym laktáza chybí a mléčný cukr (laktóza) putuje místo vstřebání střevem. Intolerance může být vrozená, nebo získaná až v pozdějším věku přechodně po infekčních onemocněních, antibiotikách, často pak trvale při objevení se Crohnovy choroby nebo ulcerózní kolitidy. Toto onemocnění je často označováno jako alergie na mléko, ve skutečnosti ale není imunitní systém v tomto onemocnění nijak přítomen. Proto je toto označení špatné a správně má být nazýváno enzymopatií.

Průběh

Po příjmu potravy, která laktózu obsahuje, se dostává všechna strava normálně do střeva. Zde ale kvůli chybění enzymu nedojde ke vstřebání a laktóza putuje do tlustého střeva, aniž by byla naštěpena. V tlustém střevě se ale nacházejí bakterie, které mohou cukry využívají ve svůj prospěch a dochází ke kvašení. Ve střevě tím vznikají plyny, které způsobují nepříjemné příznaky jako nadýmání, meteorismus (uvolňování plynu ze střeva konečníkem) a u některých jedinců se může objevit i průjem. Onemocnění se může objevit i u kojenců, kteří enzym ještě nemají vytvořen.

Vyšetření

Zda se jedná o laktózovou intoleranci, se dá prokázat testy s uhlíkem C13 nebo vodíkovým dechovým testem. Pacientovi, u kterého lékař chce ověřit, zda se u něho opravdu jedná o laktózovou intoleranci, se podá určité množství laktózy. Pokud laktóza není vstřebána a je bakteriemi kvašena (pouze u pacientů s laktózovou intolerancí), tvoří se ve střevě větší množství vodíku. Ten se ze střeva vstřebá do krve a následně je odnesen do plic, kde je vydýchán. Zvýšené množství vodíku v dechu pak značí, že pacient trpí laktózovou intolerancí.

Léčba

Pokud se jedná o vrozenou intoleranci laktózy, je vhodné a pro pacienta výrazně příjemnější potraviny a nápoje s laktózou vyřadit z jídelníčku. To samé platí i u získaných intolerancí. Je však třeba doplňovat vápník jinými zdroji. U kojenců, kteří mají intoleranci, je vhodné podávat mléka se sníženým množstvím laktózy. Později se u nich však stav může sám upravit dotvořením enzymu.

Diskuze

vladka 26. srpen 2013, 10:32

Dobrý den, chci se zeptat zda je možné, nevím zda by šlo o aler.na laktózu. Trpím stále ucpaným nosem, nyní jsem po dobu asi 2 týdnů neměla mléko ani žádný výrobek z něho,až dnes ráno jsem si uvědomila, že mám zase nos ucpaný,pokašlávám a pobolívá mne šíje a ramena. Večer jsem dělala vnoučatům lipánka a i já jsem si dost dopřála. Tyto potíže jsem už asi týden neměla jinak se s nimi potýkám už několik let. Je možné, že je to z tvarohu a šlehačky, které jsem použila na výrobu lipánka.
děkuji za odpověď. Nesvačilová

E-mail nebude nikde zveřejněn. Slouží pouze k upozornění v případě odpovědi na Váš komentář.