Dárkové sady koření

Nedostatek vitaminu A

Avitaminoza A

Příčina

Příčinou nedostatku vitaminu A je jeho nedostatečný příjem v potravě. Může se objevit i u osob s pestrou stravou, kteří mají ale porušené vstřebávání ve střevech – například pacienti, kteří mají chronické průjmy a malabsorpční syndrom.

Doporučená denní dávka (DDD) vitaminu A je 800μg, což je množství, které běžná strava se zastoupením dostatečného množství zeleniny a ovoce pokrývá.

Vitamín A se tvoří z provitaminu A, který vzniká z beta karotenů. Těch je hodně v zelenině (mrkev, rajčata, listová zelenina), ovoci (broskve, meruňky), dále se nachází v játrech a vaječném žloutku.

Průběh

Vitamín A je důležitý pro tvorbu zrakového pigmentu rodopsinu, díky kterému jsme schopni vidět i při nižším stupni osvětlení – za šera. Lidé s nedostatkem vitaminu A (hypovitaminóza A) nebo úplným chybění (avitaminóza A) pak trpí šeroslepostí, při níž vidí neostře, rozmazaně právě v šeru. V oku se mohou objevovat častější záněty spojivek.

Tento vitamín je i významným antioxidantem, což znamená, že likviduje volné radikály. To jsou látky, které jsou vysoce reaktivní a poškozují buněčnou strukturu. Pokud je těchto volných radikálů v těle hodně, mohou být příčinou některých onemocnění nebo i rakovinného bujení.

Nedostatek vitaminu A dále vede k opožděnému pohlavnímu vývoji a snížení potence.

Protože se podílí i na obnovování krycích buněk (epitelu), je při jeho nedostatku sklon k rohovatění a šupinatění kůže.

Protože se jedná o vitamin rozpustný v tucích, je možné se jím předávkovat, nicméně až od obrovského množství. Popisuje se příhoda, kdy polární expedice zabila ledního medvěda, kterého snědla. Současně s masem snědli i vnitřnosti a játra, kde je největší množství vitaminu A. To pak způsobilo předávkování (hypervitaminózu) vitamínem A. 

Při konzumaci ovoce a zeleniny se ale předávkování bát nemusíme, to samé platí i o umělých kapslích s vitaminy. U nadměrného příjmu karotenů ze zeleniny a ovoce je jediným příznakem oranžové zbarvení kůže, které ale po snížení příjmu na obvyklé doporučené množství mizí.

Vyšetření

Hladinu vitaminu A je možné vyšetřit z rozboru krve. Obvykle se ale cíleně neprovádí a spíše je rovnou doporučeno změnit stravovací návyky.

Léčba

Při nedostatku vitaminu A jsou podávány preparáty s jeho obsahem, zároveň je doporučeno zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny s červenými a žlutými barvivy (karoteny).

Diskuze

E-mail nebude nikde zveřejněn. Slouží pouze k upozornění v případě odpovědi na Váš komentář.