Dárkové sady koření

Střevní polypy

Střevní adenomy

Příčina

Polyp útvar, jehož vznik je podmíněn zmnožením buněk sliznice. Může vznikat drážděním sliznice střev, po zánětech, drobnou mutací buňky sliznice a podobně. Ve většině případů vznikají hlavně v tlustém střevě.

Existuje i onemocnění familiární adenomatózní polypóza (FAP)Pertz – Jeghersův syndrom, kde je tvorba polypů způsobena dědičnou dispozicí.

Průběh

U jedince, který nemá žádnou genetickou zátěž se polypy mohou začít objevovat kolem 40. roku. Polypy se obvykle nijak projevuje, pouze po podráždění ostřejší nebo dráždivou potravou mohou krvácet. Také je zde riziko, že se polyp zachytí a stáhne část střeva s sebou dovnitř. Tím se střevo ucpe svou vlastní tkání a může vzniknout ileus – tedy zástava střevní pasáže.

Hlavním rizikem polypů je ale možnost jejich nádorového zvratu ve zhoubný karcinom. Toto riziko je nejčastější u tzv. vilózních polypů, které do střeva produkují hlen, takže na povrchu stolice může být přítomno více vazkého hlenu. Mohou se objevovat i průjmy.

Z hlediska vzhledu je pak možné polypy dělit na stopkaté, jejichž povrch se vyklenuje do střevního průchodu, a na přisedlé, které rostou na stěně střeva.

U vrozených onemocnění jako je FAP a Pertz – Jeghersův syndrom vznikají ve střevech již od 15. roku života. FAP se pak objevuje pouze v tlustém střevě, u druhého jmenovaného syndromu jsou polypy přítomny i v tenkém střevě. Navíc jsou přítomny ještě pigmentové skvrny na sliznici úst.

Vzácnou variantou familiární adenomatózní polypózy (FAP) je Gardnerův syndrom, u kterého se kromě polypů tvoří i cysty v kůži a nezhoubné nádory kostí (osteomy), takže dochází snáze ke zlomeninám. Druhou vzácnou variantou je Turcotův syndrom, kde kromě polypů postupem času dochází ke vzniku zhoubného nádoru mozku.

Vyšetření

Nejlepším vyšetřením pro průkaz polypů je koloskopie, při níž se přes konečník zavede do střeva sonda s kamerou. Lékař vidí střevní stěnu a díky tomu může zjistit, zda ve střevě neprobíhají i další chorobné procesy. Je také možné odebrat ze sliznice vzorek a odeslat jej na histologické vyšetření, které ukáže, zda přítomné polypy nejsou nádorové.

Léčba

Nejlepší léčbou polypů je jejich odstranění. To je obvykle provedeno již při koloskopii, pokud není polypů příliš velké množství, nejsou velké nebo nejsou přítomny další kontraindikace – například vysoká krvácivost.

U familiární adenomatózní polypózy je často nutné přistoupit k resekci střev – vyříznutí jejich části, protože polypy v průběhu onemocnění pokryjí prakticky celý povrch sliznice.

Diskuze

virtualninemocnice.cz 27. říjen 2012, 10:54

Dobrý den,

divertikulóza je od určitého věku poměrně běžný nález a pokud nemáte obtíže, nemusíte se znepokojovat. Jako prevenci vzniku zánětu divertiklů (divertikulitida) Vám ale doporučujeme zapojit do stavy vysokozbytková jídla - zeleninu, luštěniny a pod.

Co se týče polypu - i ty jsou od určitého věku časté, při jejich odstranění je ale vhodné, aby byly histologicky vyšetřeny a zjistilo se, zda například nejsou předstupněm nádorového bujení. Pokud je pak potvrzeno, že je příčinou polypu pouze zbytnělá sliznice, je odstranění polypu při koloskopii dostačující léčbou. Polyp byl při koloskopii pravděpodobně ztracen v průsvitu střeva. Píšete, že byl fragmentován - to znamená, že se při vytahování zřejmě rozpadl.

Z celého nálezu ale vyplývá, že se nemusíte obávat - střevo je hladké a čisté, což je nález běžný u zdravého člověka. To, že Vám doporučují koloskopické vyšetření opět po roce, je pravděpodobně pro to, aby se zjistilo, zda Vám ve střevě nevyrostly další polypy nebo jaké jsou změny divertiklů. Nicméně i kdyby už teď začal nějaký polyp růst, je u lidí bez významných rizikových faktorů (kouření, rakovina střev v rodině, polypóza střev atd) velice nízké riziko vzniku zhoubného nádoru během jednoho roku, takže se nemusíte obávat.

Pokud byste ale přeci jen chtěla slyšet názor jiného odborníka než Vašeho lékaře, zajděte se ještě někam poradit.

Hezký den a hodně zdraví, Vaše Virtuální nemocnice

Eluš 25. říjen 2012, 17:35

Dobrý den,
měla bych na Vás jeden dotaz. 24.10.2012 jsem byla na kolonoskopickém vyšetření- výsledek
p.r. norm.nález. Kolokopem postupně všemi oddíly tlustého střeva až do céka. Divertikuloza sigmatu, drobný 4 mm polypy v 60 cm, snesen, poté fragmentován a ztracen v lumen, jinak v přehlédnutelných úsecích sliznice normálního koloritu, cévní kresba jemná, haustrace přiměřené, stěna elastická, v análním kanále bez patologie.
Epi:divertikuloza stigmatu a drobný polyp v 60 cm.
Dop. kolntrolní kolonoskopie za 1 rok.
Prosím o Vaše vyjádření, zda mě tento nález nemusí znepokojovat.
Můžete se mi ještě vyjádřit k polypu, který byl fragmentován a ztracen. Ptám se jako laik, kam se tedy polyp poděl? Je polyp tohoto rozměru nebezpečný?

Děkuji Vám za odpověď.

Tézi 13. duben 2013, 16:05

Dobry den,
Měla bych na Vás tento dotaz. 30.8.2012 jsem byla na kolonoskopickem vyšetření.
Vysledek: přístroj volně zaveden do rekta, dále přes sigmoideum, ve 25 cm drobný nastěnný polyp-odstraněn kleštěmi ad histo., a c. decendens volně přes lienální ohbí do c. transversum po hepatální ohbí , kde již formovaný střevní obsah, na sliznici vysetreneho úseku kolon norm. nález bez patol. eflorescencí nebo zánětu .
Závěr. Polypus sigmoidei - EPE ad histol., jinak norm. Kolonoskopický nález po hepatalni flexuru
Histologie v pořádku , kontrola za rok, nyní mám uz dva mesice ve stolici hodne bílého hlenu , což mě znepokojuje . Trpím tez zacpou a vnitřními hemoroidy II.
Prosím o radu a předem děkuji za vyjádření

virtualninemocnice.cz 13. duben 2013, 16:36

Dobrý den,
polypy tlustého střeva, které jsou častou příčinou kolorektálního karcinomu se mohou vyskytovat v celé délce tlustého střeva. Protože Vám bylo provedeno vyšetření pouze po jaterní ohbí tlustého střeva, nebyl vám z důvodu střevní náplně vyšetřen vzestupný tračník a slepé střevo. Pravděpodobně se jednalo o nedostatečnou střevní přípravu.
V nevyšetřeném úseku mohou být přítomny zánětlivé změny, které zácpu nebo hlen vyvolávají. Bylo by proto vhodné zajít na kontrolu dříve.
Hezký den Vaše Virtuální nemocnice.cz

ivana 19. duben 2013, 09:49

DOBRÝ DEN,PROSÍM VÁS O VÁŠ NÁZOR.ZÁVĚR Z KOLONOSKOPIE-VELKÝ POLYP.ÚTVAR 3-4CM V REKTU V 13CM,ZA ŘASOU,NICE,KUDO B/IV,DARK.JINAK VYŠ.DO CAEKA BEZ DALŠÍ PATOLOGIE.
HISTOLOGIE D128-NEZHOUBNÝ NOVOTVAR
LZE TENTO POLYP ODTRANIT AMBULANTĚ NEBO JE NUTNÁ OPERACE NA CHIR.ODDĚLENÍ??

virtualninemocnice.cz 19. duben 2013, 15:27

Dobrý den,
pravděpodobně se jedná o příliš velký polyp, u kterého se lékař bál většího krvácení, a proto nebyl odstraněn během koloskopie. Z toho, co píšete, z něho byla část odebrána na histologické vyšetření, kde popisují útvar, který není zhoubný. Nyní se tedy nemáte čeho bát - maximálně občasného krvácení.

Velké riziko ale je to, že polypy se velmi "rády" stávají zhoubnými a mění se v kolorektální karcinom. Proto bychom Vám doporučili, abyste se s e svým lékařem domluvila na odstranění. Jak konkrétně bude probíhat Vám těžko řekneme, protože nemáme obrázek polypu z koloskopického vyšetření. Obvykle se ale tyto výkony provádí ambulantně.

Hezký den, Vaše Virtuální nemocnice.cz

Jarka 22. duben 2013, 12:05

Dobrý den, byla jsem na kolonoskopii je mi 66 let a mám přisedlý polyp asi v 5 cm od anu
Hystol: Adenom tubulovilozní( tubulopapilární)-pravděp. jistá.Dysplazie střední 1 -pavděp. jistá. Má to znamenat, že je to už začínající nádor? A jak polyp odstraní když je přisedlý ke stěně střeva.? To by asi měl dělat jen zkušeý chirurg, že? Mohlo by hrozit protržení stěny střeva a podobně ? Co s tím ? Děkuji za odpověď.Jarka

virtualninemocnice.cz 22. duben 2013, 13:09

Dobrý den,
i když se jedná o přisedlý polyp, stále je to polyp - postihuje tedy pouze sliznici, nikoli hlubší struktury. Nicméně všechny tyto polypy mají tendenci se zvrtnout v nádor. Bylo by tedy vhodné polyp odstranit. Obvykle se odstranění proběhne při koloskopii a rovnou se odešle na histologické vyšetření - tím je pak problém vyřešen a čeká se pouze na závěr histologie. Pokud je nález benigní - tedy nezhoubný, už se nic neděje, pokud je jiný, záleží na výsledku. Od toho se pak odvíjí další léčba.

Pokud vám polyp nebyl odstraněn přímo při koloskopii, měla byste se domluvit na pracovišti, kde vám ji dělali, na odstranění. To má stejná rizika jako koloskopie, z nichž jedno je i protržení střeva. Zkušená pracoviště mají ale podíl těchto komplikací velmi malý, proto se nemusíte obávat.

Hezký den a děkujeme za důvěru, Vaše Virtuální nemocnice.cz

romule 27. duben 2013, 16:15

Dobrý den pri cystoskopii mi našli malý polyp chci se zeptat je to nebezpešné a je lepší si polyp z močového měchýře necha odstarnit moc díky za odpověď docela mě to znepokojilo

virtualninemocnice.cz 28. duben 2013, 20:04

Dobrý den,
záleží na tom, jak je polyp velký, jaké jsou výsledky histologie. Obecně mají ale polypy tendenci malignizovat, proto se co nejdříve poraďte se svým lékařem, jaký další postup Vám navrhuje.
Hezký den, Vaše VN

romule 28. duben 2013, 20:20

Děkuji za zprávu,oni mi právě ještě histologii nedělali,domluvím se svým lékařem.Mě jen zarazilo ,že může být polyp i v močovém měchýři,měla jsem ho v děloze byl mi rovnou vyndán a histologie v pořádku a několik let mám klid.Moc díky

virtualninemocnice.cz 28. duben 2013, 20:52

Dobrý den,
polyp může vyrůst na kterékoli sliznici - v nose, v děloze, střevě, v močovém měchýři - kdekoli. S lékařem se tedy určitě domluvte, bohužel se polypy v močovém měchýři rády vrací.
Příjemný večer, Vaše VN

romule 29. duben 2013, 20:09

Moc děkuji za odpověď,jste úžasný,že odpovíte a poradíte.Ještě mám prosím dotaz,jak se polyp v močovém měchýři odstraňuje?Bylo mi řečeno ,že při cystoskopii by mohlo dojít k poškození moč.měchýře,že by se tam mohla udělat díra. Díky s velkým pozdravem Romana Hrušová

virtualninemocnice.cz 29. duben 2013, 20:59

Dobrý den,
obvykle se různé dysplazie nebo rakovinné předstupně odstraňují cystoskopicky, což je běžná metoda. Pokud je ale polyp příliš velký nebo má váš lékař z perforace obavy, domluví se s vámi na jiné metodě. Operačních technik je velké množství, nemá proto asi příliš cenu je všechny vypisovat. Přístup přes močovou trubici má výhodu, že je nejméně invazivní. Konkrétní operace ale vždy závisí na pracovišti a na jednotlivém lékaři
Hezký den, Vaše VN.cz

romule 29. duben 2013, 22:03

Moc díky zatím se mějte určitě se na Vás vždy ráda obratím díky romule

virtualninemocnice.cz 30. duben 2013, 09:05

Děkujeme za Vaši důvěru!

tibo 22. květen 2013, 12:47

Dobrý deň,
pri preventívnej kolonoskopii mi odstránili polyp veľkosti cca 12 mm a bol zaslaný na histológiu. Chcem Vás poprosiť o informáciu, ako sa postupuje ďalej, ak je nález pozitívny. Ďakujem.

virtualninemocnice.cz 22. květen 2013, 16:09

Dobrý den,
pokud je nález pozitivní, je třeba zjistit, jak hluboko nádor zasahuje, zda jsou postiženy uzliny atd. Dělají se zobrazovací vyšetření, odběry krve atd... Držíme Vám palce, ať Vám vyšetření dobře dopadne.


Hezký den, Vaše Virtuální nemocnice.cz

Maja 1. červen 2013, 15:21

Dobrý den,
je mi 54 let, trpím chronickou zácpou už od mládí, bez projímadel to nejde. V dubnu jsem začala mít bolesti v levém podbřišku. Po entizolu došlo ke zklidnění, potom jsem byla na koloskopii - výsledek ojedinělé divertikly
sigmatu, fixace kliček v podbřišku (byla jsem na gynekologické operaci). Proto vyšetření nemohlo být dokončeno. Léky jsem nedostala žádné, kromě dietního doporučení. V současné době pociťuji opět píchání v levém podbřišku. Co dál?

virtualninemocnice.cz 2. červen 2013, 10:12

Dobrý den, Majo,
Vaše obtíže mohou být vyvolány právě divertikly, někdy se stává, že v divertiklu vznikne vlivem stagnace střevního obsahu zánět a ten pak způsobuje bolesti a obtíže. Dietní opatření jsou u divertiklů velice důležitá, měla byste je proto dodržovat, někteří pacienti popisují příznivý účinek laktobacilů a probiotik. Zkuste proto vypozorovat, zda má na Vaše obtíže vliv příjem některých potravin a případně je alespoň na čas vyřadit.
Pokud by Vaše obtíže neustávaly, měla byste vyhledat lékaře, aby zjistil, co za nimi stojí. Může se také jednat o vliv tahu srůstů. V tomto případě by Vám byla doporučena laparoskopická operace, při níž se srůsty rozrušují.
Pokud by u Vás došlo k zástavě odchodu plynů, měla jste horečky, zvracení, průjmy, bolesti břicha, nebo jste se obávala o svůj zdravotní stav, vyhledejte lékaře okamžitě.
Hezký den, Vaše Virtuální nemocnice.cz

Pája 2. červen 2013, 22:23

Dobrý den, už několik let trpím zácpou (je mi 25let), operace 0, pomáhá mi jen mleté lněné semínko, jinak chodím cca jednou za 5-8 dní na stolici. Včera jsem požila vyjímečně velké množství alkoholu a měla jsem průjem, ve stolici jsem našla malé, asi 1cm polypy-aspoň si myslím, že to byly polypy, takové krvavé masové kuličky. Může to mít nějakou spojitost? Nechci jít na koloskopii, dá se to nějak jinak prověřit? Mám několik let podváhu ač normálně jím, kdyžse nenajím, je mi zle a před koloskopií se nesmí jíst několik dní. Mj jsem celoživotně vegetarián. Děkuji za radu

virtualninemocnice.cz 3. červen 2013, 19:02

Dobrý den,
mohlo se jednat o cokoli - zbytky jídla, parazity, nakupená stolice jiné barvy atd. Raději si ale zajděte k lékaři - ideálně ke gastroenterologovi, který Vám vyšetří stolici a zjistí, o co se jedná.
Hezký den, Vaše Virtuální nemocnice.cz

Iva 6. červen 2013, 21:09

Dobrý den, po pozitivním testu na skryté krvácení jsem byla odeslána na koloskopii, při které byla stanovena tato diagnóza D374 - Novotvar nejistého nebo neznámého chování - tlusté střevo Per rectum normální nález. Přístroj zaveden v poloze na levém boku. Proniknuto do oblasti rektosigmatuz až aborálního sigmatu cca do 30 cm od anu. Zde okraj cirkulárního tumoru, který zužuje lumen střeva, stenoza neprůchodná pro endoskop, tkáň tumoru kontaktně krvácí. Odebrány biopsie 8x,Závěr: Neúplná koloskopie do aborálního sigmatu. Stenozující cirkulární tumor sigmatu, biopsie.
Je možné už v této fázi (tedy zatím bez výsledků biopsie)zjistit zda se jedná o zhoubný nádor nebo nezhoubný? Děkuji

virtualninemocnice.cz 8. červen 2013, 09:00

Dobrý den,
kolikrát se při koloskopii jeví útvar, který je vidět, velice podezřele a nakonec vyjde jako nezhoubný. Platí to ale i naopak. Bylo by nezodpovědné cokoli k tomuto říkat dokud nemáte jasný histologický výsledek. Je také možné, že se nad zúženým úsekem, kam se lékař nedostal, nachází další podobný útvar, který Vám způsobuje obtíže.
Pokud krvácí, je ale pravděpodobné, že bude třeba ho odstranit i v případě, že bude nezhoubný, protože byste tím kontinuálně ztrácela krev a ve výsledku byla třeba chudokrevná. Zúžený úsek by Vám také časem mohl dělat potíže při vyprazdňování.
Počkejte si proto na výsledek a pokud budete mít nějaké další dotazy, rádi Vám je zodpovíme. Zatím Vám držíme palce, aby byl výsledek v pořádku.
Hezký den, Vaše Virtuální nemocnice.cz

Jarka 10. červen 2013, 12:26

Dobrý den, Prosím o radu jak dál potupovat. V roce 2012 mi byl při kolonoskopii diagostikovám adenom tubulovilózní , dyslazie střední 5 cm od anu.ke spodině se nelze spolehlivě vyjádřit, dále 5 rozpadjících se fragmntů velikosti 2-4 (A, B,)Histologicky v obou blocích početné fragmenty sliznicel tlustého střeva se strukturou tubuovilózního adenomu, který vykazuje dysplastické změny středního stupně. Lékař mi nic neřekl, dokonce ani to, jestli mám přijít na kontrolu, zda se bude provádět znovu kolonoskopie v celém rozsahu, či jen odstranění polypu v rektu.Prosím poraďte co mám udělat nejdřív kam se obrátit Na pracoviště, kde dělali kolonoskopii se nechci už vrátit.Moc děkuji za odpověď.

virtualninemocnice.cz 10. červen 2013, 19:55

Dobrý den,
takový nález by jistě stálo za to kontrolovat, zejména pokud mají takovou plochu. Váš lékař je jistě zkušený a koloskopické nálezy dokáže zhodnotit lépe ve chvíli, kdy Vás vyšetřuje než my takhle přes internet. Nicméně pokud jste se nijak nedomluvili na dalším postupu, měla byste se někde ukázat - ideálně se všemi zprávami z předchozho pracoviště.
Hezký den, Vaše Virtuální nemocnice.cz

Iva 11. červen 2013, 17:39

Dobrý den,
děkuji vám za vaši odpověď z 8.6.2013. S výsledky koloskopického vyšetření (které jsem popsala výše) jsem byla odeslána do koloproktologické poradny, kde mi pan doktor po přečtení této zprávy a pohmatem břicha, řekl, že se jedná o karcinom. Diagnoza C187, anamnéza: pacientka se stenosou sigmatu, doporučení: výsledek histol. ještě není, CT virt. koloskopie - ca sigmatu ve 30 cm, CT k vyl. duplicity ca. Na nic jiného se mě neptal, nic jiného mi neřekl, evidentně měl hodně pacientů. Chci se jen zeptat, jak je možné, že doktor, aniž by sám něco viděl nebo měl k dispozici výsledky histologie, hned určí, že se jedná o zhoubný nádor? Musí být stenozující cirkulární tumory jen zhoubné? Čeká mě po vyšetření CT virt. koloskopie ještě nějaká jiná vyšetření nebo mohu jít poté v nejbližší možné době na operaci? Čím nebo jak se dále zjišťuje, v jaké fázi se rakovina nachází, zda již nádor nemetastázoval někam dál? Děkuji moc za vaši odpověď.

natka 12. červen 2013, 14:10

Dobrý den, na břiše jsem si našla na jedné straně 2 polypy a na druhé jeden. Teď jsem to stejné našla i na noze kousek po třísly. Jaký by měl být z mé strany teď postup? O co se prosím může jednat? Díky Natka

virtualninemocnice.cz 16. červen 2013, 21:57

Dobrý den,
pouhým pohmatem je samozřejmě nesmyslné poznat, že se jedná o karcinom - to je možné pouze histologicky. Nicméně Váš lékař má výsledky vyšetření hlavně CT, a proto si může díky zkušenostem dovolit odhadovat. Je ideální, že Vás poslal na CT k vyšetření celého trávicího traktu, aby se vyloučilo, že je onemocnění někde jinde. Samozřejmě všechny stenozující procesy nemusí být maligní, nicméně jsou podezřelé.
Hezký den, Vaše Virtuální nemocnice.cz

natka 17. červen 2013, 15:45

Dobrý den, děkuji za odpověď k dotazu ze dne 12.6.2013. V průběhu tří let jsem si celé 2 těhotenství a šestinedělí píchala Fraxiparin (do břicha nebo do nohy)z důvodu ředění krve. Přesně do těchto míst, kde jsem nyní objevila polypy (dle mé lékařky). ta mě poslala k chirurgovi, kde se mám za 2 měsíce ükázat. Nic mi k tomu neřekl. je možné, že polyp vznikl z důvodu nesprávného píchnutí? Je přesně v místech, kde jsem si píhala Frax. a při chybném píchnutí se mi tvořily modřiny. Jaký by teď měl být postup a co se může jednat? Děkuji Natka.

virtualninemocnice.cz 25. červen 2013, 19:14

Dobrý den, Natko,
polypy se vyskytují na sliznicích, na kůži se může jednat o různé kožní výrůstky. Pokud jsou v místech, kam jste si píchala Fraxiparin, je možné, že právě časté dráždění mohlo tvorbu vyvolat. Z Vašeho popisu ale nevíme, o co se jedná, proto je i postup léčby poměrně komplikovaný. Je dobře, že jste zašla za lékařkou a jste v její péči - jistě díky tomu, že Vás vyšetřila navrhne správný postup odstranění, nebo alespoň zmírnění obtíží.
Hezký den Vaše Virtuální nemocnice.cz

gorila 13. srpen 2013, 22:54

Mám strach.Dnes mně našli dva ,,malé polypy"a poslali na vyšetření.Nikdy jsem se o toto onemocnění nestaral a krvácení z konečníku jsem přičítal hemeroidům.Prosím o upřímné vyjádření-moc děkuji.R

Misa 16. srpen 2013, 18:24

Dobry den, rada bych se zeptala. Posledni pul rok trpim prujmy a spatnym travenim, velkou unavou. Zmenila jsem jidelnicek a byla na vysetreni krve. Az na male kolisani zeleza mam krevni obraz v poradku. V poslednich dnech se vsak objevilo nepatrne krvaceni z konecniku. Ne vsak primo pri stolici, ale po te. Vetsinou po dlouhem chozeni. Jelikoz mam sedavou praci, pricitam problemy hemeroidum. V minulosti jsem jimi jiz trpela. Je mi 32 let.
Dekuji mnohokrat za radu a vyjadreni. M.

virtualninemocnice.cz 19. srpen 2013, 19:00

Dobrý den, Míšo,
kolísání železa může být způsobeno chronickým drobným krvácením. Měl by Vác koloskopicky vyšetřit gastroenterolog, aby vyloučil, že nekrvácíte např. z nějakého chorobného procesu ve střevech.
Hezký den, Vaše Virtuální nemocnice.cz

marika 4. říjen 2013, 12:24

prosim vas o radu,mam 64 rokov,uz roky od kedy si len pamatam mam v stolici hlieny,niekedy je stolica aj bez hlienu.Mavam taviace tazkoti,chodila som na rozne vyserenia,vsetko negativne,ze to je zaludocna nervozita.Poslednu dobu mam take slabe bolesti,nevolnosti celeho brucha,bolesti krizov,precadzajuce k bedrovej kosti.Moze sa jdnat o problem criev?Pred rokm som mala problmy so zltou zilou-hemeroidy?Po prelieceni mastickou a cipkom bol klud.Na koloskopickom vysetreni som nebola,len test u leara na krvacanie o v stolici a bol negativny.Poradte co mam robit,dakujem.

dandy 12. listopad 2013, 17:03

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Mému tatínkovi našli před rokem polyp tlustého střeva (ca 2 cm). Vyšetření prokázalo, že se jedná o zhoubný polyp. Byl mu tedy v létě (2013) odstraněn. Teď v listopadu na kontrole mu bylo sděleno, že se mu udělal další, opět zhoubný. Na kontrolu se má otec dostavit za 4 měsíce. Prosím poraďte, existuje nějaká aktivní léčba, podrobnější vyšetření? Nebo se jen dokola zhoubné polypy odstraňují a kontrolují nové? Jak postupovat? Za radu předem děkuji.

Jana 19. listopad 2013, 13:30

Prosím o Váš názor, mamince 80 let, byla doporučena kolonoskopie obv.lékařem - nález ve stolici při preventivní prohlídce. Kolonoskopie se bojíme z toho důvodu, že maminka má prokázáno ztenčení stěn tlustého střeva již cca před 20 lety.
Já sama jsem nyní byla na kolonoskopii a po rozhovoru se sestrou v této ordinaci mi bylo doporučeno, abych mamince vyšetření rozmluvila, pokud nemá akutní potíže(což nemá). Mohlo by prý dojít k protržení střeva. Děkuji

pikl 20. listopad 2013, 11:47

Jak postupovat při

Jirka 15. prosinec 2013, 17:19

Jsem již onkologický pacient,po 2 operacích - ca recta a ledviny. Při pravidelné dispenzarizaci zjištěna anemie a vzhledem k již prodělanému vícenásobnému postižení indikován k vyšetření PET/CT ke zjištění případných metastáz. Výsledek - nález v transverzu, kolonoskopie 3 polypy odstraněny endoskopicky, histologie lehká dysplazie, kontrolní kolonoskopie po 3 měsících -bez nálezu až k hepatální flexuře, kde na místě odstraněných polypů nalezena stenoza neprůchodná pro endoskop-biopsie. Histologie ještě není, ale "zkažené vánoce" z obavy nutnosti rozsáhlejší kolektomie v případě malignity. Otázka: Je možné, aby během necelých 3 měsíců se rozvinula maligní stenóza v místech, kde histologicky nebyla ? Původní odstraněný tumor recta před 7 lety byl adenokarcinom T3 NXM0. Jiné nálezy nezjištěny. Operaci se patrně nevyhnu tak jako tak, ale nemaligní stenozu lze vyřešit mnohem šetrněji....Děkuji za odpověď.

hanysek86 18. prosinec 2013, 23:02

Mněl jsem bolesti celého břicha,byla provedena kolonoskopie s tímto výsledkem:
Pankoloskopie do 130cm s nálezem diverticulosis sigmodiei.Co to znamená.Děkují

Jirka 19. prosinec 2013, 08:36

Nejsem lékař, ale vím, oč jde. Sigmoideum je esovitá klička tlustého střeva, na níž navazuje konečník a následně anální svěrač. Takže "Pankoloskopie" znamená, že bylo prohlédnuto celé tlusté střevo ( těch 130 cm ), a divertikly jsou střevní výchlipky. Samy o sobě nejsou zhoubné, ale mohou způsobit menší, nebo i větší nepříjemnosti, protože se mohou zanítit, krvácet a v ojedinělých těžkých případech i způsobit perforaci(proděravění) tlustého střeva. Je to prý ojedinělé, ale ne nemožné. Perforace vyžaduje okamžitou operaci, jinak střevní obsah, který se vylije do břišní dutiny je život ohrožující stav následující rychlou sepsí - peritonitidou (zánět pobřišnice) a to už jde opravdu pak o život. V klidu nejsou zhoubné a nemusí působit nějaké zvláštní potíže, pokud se tedy nerozrostou až do jakýchsi hroznů a neucpávají průsvit střeva. Protože máte bolesti, doporučuji neotálet a co nejrychleji navštívit vašeho lékaře !!! Jinak mám pocit, že odborní lékaři již asi ukončili diskuzi na tomto vlákně, takže se obracejte rovnou na své lékaře...

Eduš 21. únor 2014, 09:14

Dobrý den pane doktore,
nechala jsem si udělat test na okultní krvácení - FOB. Jsem ve věkové kategorii nad 55 let.
Test vyšel negativní. Chtěla jsem se zeptat na spolehlivost tohoto testu. Test byl dělán metodou - viz.http://klinickalaborator.cz/one-step-fob-test-screening-krca-lidsky-hemoglobin-ve-stolici-okultni-krvaceni.a26.html
Vyhodnocení bylo provedeno v laboratoři Medicentra v
Berouně. Druhý den po sdělení výsledku jsem objevila nepatrnou červenou skvrnu na toaletním papíře. Mám pocit, že byla důsledkem konzumace jahod a nepatrného množství červené řepy, ev. menší trhlinky.Myslíte, že nestrávený zbytek jahody, může způsobit nepatrnou skvrnu? Kolonoskopii jsem podstoupila v říjnu 2012 a až na jeden polyp, který se nějak ztratil při vyšetření byl výsledek v pořádku.
Dále bych se chtěla zeptat jaké roztoky,které slouží k vyprázdnění před kolonoskopickým vyšetřením jsou nejlepší a také nejšetrnější.
Děkuji za odpověď.

Eduš 21. únor 2014, 09:14

Dobrý den pane doktore,
nechala jsem si udělat test na okultní krvácení - FOB. Jsem ve věkové kategorii nad 55 let.
Test vyšel negativní. Chtěla jsem se zeptat na spolehlivost tohoto testu. Test byl dělán metodou - viz.http://klinickalaborator.cz/one-step-fob-test-screening-krca-lidsky-hemoglobin-ve-stolici-okultni-krvaceni.a26.html
Vyhodnocení bylo provedeno v laboratoři Medicentra v
Berouně. Druhý den po sdělení výsledku jsem objevila nepatrnou červenou skvrnu na toaletním papíře. Mám pocit, že byla důsledkem konzumace jahod a nepatrného množství červené řepy, ev. menší trhlinky.Myslíte, že nestrávený zbytek jahody, může způsobit nepatrnou skvrnu? Kolonoskopii jsem podstoupila v říjnu 2012 a až na jeden polyp, který se nějak ztratil při vyšetření byl výsledek v pořádku.
Dále bych se chtěla zeptat jaké roztoky,které slouží k vyprázdnění před kolonoskopickým vyšetřením jsou nejlepší a také nejšetrnější.
Děkuji za odpověď.

stepankaJ 14. březen 2014, 18:36

Dobrý den, jsem po kolonoskopii, prosím o vysvětlení zprávy: ...zaveden postupně všemi oddíly do baze céka, kde je patrný široce přisešdlý polyp charakteru lipomu, přes intaktní bauhinskou chlopen do terminálního ilea, kde asi v usek 10cm hned za ústím bauhinské chlopně jsou výrazné slizniční nodulace, jinou patologii zde nevidíme.
zÁVĚR: Nespecifický obraz výrazné slizniční nodulace v term. ileu (v.s. v rámci M. Crohn).

Děkuji za vaši odpověd.

Míša 18. duben 2014, 17:51

Dobrý den pane doktore,doktorko,
prosím, zda byste se mohl /a/ vyjádřit k tomuto nálezu. Byla jsem na kolonoskopickém vyšetření - Vyšetření:p.r norm. nález.
Kolonoskopem postupně všemi oddíly tlustého střeva až do céka. Sigma s ojedinělými klidovými divertikly, v cca 80 cm od anu drobný přisedlý polyp cca 3 mm prům., snesen kleštěmi ad histol., krvácení spodiny minim, ustává spont., jinak v přehlednutých úsecích sliznice normálního koloritu, cévní kresba jemná, haustrace přiměřené,v análním kanále bez patologie.
Chtěla bych se zeptat,
polyp mi byl odstraněn při vyšetření.Jak se postupuje při nepříznivém výsledku? Doufám, že to tak nebude.
Děkuji za odpověď.
Ing. M.K.

Jaroslava 27. duben 2014, 20:50

Dobrý den. Prosím, co se dělá v tom případě, když se při kolonoskopii protrhne střevo. Řeší se to přímo na místě, nebo ? A

Jaroslava 27. duben 2014, 21:02

Omlouvám se, neposlušná písmena odešla předčasně. :-) Řeší se to přímo na místě, nebo jak se pokračuje ? Zdravím a děkuji. J.Z.

marie 20. květen 2014, 10:51

Dobrý den.Mému muži při kolonoskopickém vyšetření byly odstraněny dva polypy.Při histologiském vyšetření oba vyšly pozitivně jako nádor jeden byl zapouzdřen druhý ne.Nyní byl na kontrolním vyšetření.Které zní.Tubus kolonoskopu zaveden k místu EPE v sigmatu,kde jsou vidět hladké sbíhající se řasy,v centru je drobná exkavace,histologie.Vzdálenost cca 20cm od anu při extubaci.Tetováž tuší.Dále tetováž v rektu v 10cm,kde je podobný makroskopický obraz jako v sigmatu.Manžel se nezeptal co vše znamená mohl by jste nám vysvětlit co mu vlastně dělali a proč?Děkuji

Romana 20. květen 2014, 13:44

Dobrý den, jak dlouho po odstranění 1 střevního polypu (vzdál. 25 cm, vel. 15 mm) je ještě normální mírné krvácení, po jak dlouhé době od zákroku je toto ještě v toleranci a po jak dlouhé době je nutné s tímto jít k lékaři. Děkuji. R.

Maja 13. červen 2014, 20:47

Dobrý den. Jsem vyděšená a prosím o radu. Čtyři roky mě trápí nenadálé průjmy - nevím z čeho, najednou je tu...První lékař mi sdělil, že to nic není a předepsal probiotika, doporučil jogurty apod. Po dvou letech jsem navštívila jiného lékaře, ale v tu dobu přibyly velice, ale velice hlasité projevy ve střevech, které zvedají břicho na levé straně v podžebří,hlasité trávení, škroukání, nadýmání a odchod plynů,které nelze kontrolovat. Po těchto projevech ve střevech následuje průjem, někdy několikadenní. Nic jiného mě nebolí. Pak následuje období klidu. Po čase (někdy týden, někdy déle) se opět opakuje totéž. Lékař provedl gastro vyšetření, rozbor krve....a nic. Kolonoskopii jsem neměla.
Dnes jsem ovšem našla v průjmové stolici asi 8 drobných "útvarů", které jsem prozkoumala - nepáchly, vypadaly jako 2cm otevřené tuhé kožené váčky, ve kterých bylo něco zamotaného růžového (krev?). Je to něco, co by mě mělo znepokojit? Pan doktor mimo jiné usuzoval na nesnášenlivost nějakých potravin, ale dnešní nález na nesnášenlivost moc nevypadá. Děkuji za radu.

Petr 9. červenec 2014, 23:31

V rozsahu rekta, rektosigmatu a descendes desítky drobných miliárních polypů 2-5 mm velikých. Odebrány histologie z několika polypů v rozsahu 15-50 cm, všechny benigně imponující. Mám se už jednoznačně bát nejhoršího ?

Alena 8. srpen 2014, 14:00

Dobrý den,

moc prosím o radu. Je mi 49 let a poslední měsíc jsem začala pozorovat střevní problémy typu nepravidelné stolice, nekontrolovatelné říhání, nadýmaní, škrundání a všelijaké jiné hlasité projevy ve střevech. Podstoupila jsem kolonoskopické vyšetření po akutních bolestech v pravém boku, které jsem do vyšetření tlumila podáváním Buscopanu.Mírná úleva se dostavila až po 2 dnech.

Kolonoskopie: CF-CFH180AL zaveden volně do rekta a dále obtížně- tvoří se klička v sigmatu, adheze k jizvě po APPE, dále volně do céka a termin. ilea, kde sliznice klidná, růžová, B chlopeň měkká, elast., dné céka s příměsí stolice-oplachuji , bpn. Distálně sliznice kolon růžová,s přirozenou cévní kresbou. Haustra elastická, s ostrými hranami.

Oj. divertikl. sigmatu.
V rektu síťovitá cévní kresba. V inverzi anorektum klidné. Anální kanál elast.

Závěr: Oj. divertikl sigmatu
Susp. dolichosigma, adheze k jizvě po APPE
jinak makroskopicky. norm nález do termin ilea.

Jsem již delší dobu anemická a v posledních měsících pozoruji úbytek na váze a ač se snažím a snad i se stravuji v obvyklém množství. Dále se u mne začaly projevovat hyperventilace s tachykardií v.s. neurastenického původu, recidivující paroxysmy tachykardií, recidivující kolapsové stavy.
Nutno podotknout, že jsem zřejmě již 3 měsíce na počátku přechodu, kdy jsou mi substitučně podávány hormony.

Je prosím možné, že všechny tyto problémy, které se u mne projevují jsou způsobeny právě tímto obdobím? Do nedávné doby jsem nenavštívila lékaře po dobu 11 let a nyní pro výše zmíněné problémy jsem v nemocnici několikrát do měsíce. Jsem již z toho vyčerpána. Doporučuje se mi podávání neurolu, seropramu, diazepamu, lexaurinu apod. Nechci zbytečně užívat nadmíru léků ale kdyby se tím vyřešily alespoň částečně nějaké problémy bylo by to fajn. Prosím a moc děkuji za vaše vyjádření ke koloskopickému nálezu a k medikaci v přechodobvém období. Snažím se vše zvládat jak nejlépe umím,nepropadám lítosti ani změnám nálad, všechny projevy jsou spíše mechanického charakteru, návaly, pocity horka, chladných končetin, hyperventilace apod. Ale přece jen je toho už moc a hlavně nevím,zda už můžu být trochu klidnější po tomto nálezu.
Děkuji mnohokrát za odpověď.

Rentier 2. listopad 2014, 23:08

Dobrý den, prosím o zkušenosti, či radu jaký bude další postup při odstranění polypu ze střeva. Dva polypy, /jeden 3 cm a druhý 1 cm/ mě byly odstraněny před měsícem, údajně nezhoubné. Ale dle laboratoře , co mě bylo tento týden sděleno, přeci jenom co byla na polypu stopka,/hlavička/ tak asi je zhoubná. Proto musím jít údajně na operativní odstranění kousku střeva s postiženým místem. Jak toto vše probíhá? Délka hospitalizace, operace, vývody zda také budou , jak dlouho , zda budou pouze v nemocnici či s ním budu chodit doma po nějakou dobu ..aj.?? Nástup mě totiž vychází týden před štědrým dnem. Proto se o to zajímám. Děkuji za informaci a rady.

andy 4. listopad 2014, 09:13

Vážení, jsou tyto stránky ještě v provozu? Jak jsem zaznamenala, už rok chybí odpovědi na dotazy. Díky za info.

zaneta 29. listopad 2014, 18:31

Dobrý den.Mám polyposní útvary (polypy atypického vzhledu) v orální části análního kanálu-celkem tři, největší kolem 10mm. Při koloskopii nebyli odstraněny a bylo mi doporučeno chirurgické odstranění skalpelem - v narkóze. Chtěla jsem se zeptat zda není jiná metoda k odstranění? Díky za odpověď.

Ilona 11. prosinec 2014, 11:18

Dobrý den,dnes jsem podstoupila kolonoskopii.konečník s několika drobnými polypky,bio-2,v rektosigmatu Bio-1:drobný polyp,sigma a ascendes s divertikly.závěr:Hist.odstr.polypy raktosigmatu,rekta.Divertikly sigmatu,ascendes.Pankoloskopie.mám se obávat?je mi 63let a otec zemřel na rakovinu tlus.střeva.děkuji za odpověd.Ilona

anonym 18. březen 2015, 14:58

Dobrý den,
dnes jsem byla na gynekologii pro výsledky a tam mi řekli,že je tam nepatrný nález(něco zakrváceného) mohou to být polypy?

anonym 7. červenec 2015, 12:24

dnes jsem podstoupil kolonoskopii, ve 40 cm plošně přisedlý polyp EPE kleštěmi vz.č1,v 80 cm v colon descednden větší poly EPE č.2 el. kličkou další polyp v c.transversum EPE č.3, dále norm.nález
Závěr EPe polypů v sigmatu, descendens i c. transversum. Mám se něčeho obávat. Předem děkuji za odpověď

Michal 11. srpen 2015, 12:33

Dobrý den,
při kolonoskopii mě byly zjištěny dva adenomatozní kolonické polypy, tubulární, s low grade epitelialní dysplazií kategorie 3.Stopky polypu bez dysplazie.kontrola za 3 roky.Není to příliš dlouhá doba ?

S díky za odpověď
Michal

Kristýna 11. září 2015, 16:47

Dobrý den,
dnes při CT břicha mi detekovali asi 5-7 na stěnu nasedajících zhruba kulovitých polypoidních útvarů....nejorálněji uložený je v duodenu D2, vel. 2cm, v okolí polypu se zdá být i lehce zesílená stěna. S tímto jsem odeslána na gastroentrolog. kliniku k došetření i tlustého střeva. Jak se v těchto případech dále postupuje?
Věk 23.
Děkuji za odpověď

Niky 2. říjen 2015, 17:13

Dobrý den, je mi 30 let a před třemi dny mi byl odebrán při kolonoskopii 8mm přisedlý polyp sigmatu, který byl odeslán na histologii. Problémem je, že mojí sestře diagnostikovali před 10 měsíci ve 39 letech zhoubný nádor, který byl hned kousek za konečníkem, pravděpodobně ve stejných místech jako u mě, akorát sestra již měla metastáze ve velkém rozsahu na játrech a nyní po 10 měsících objevili spoustu nových nádorů (patrně nikoli metastází) v pánvi. Po kolonoskopii při rozmluvě s lékařem jsem byla ještě dost omámená, ale matně si pamatuji, že pan doktor říkal, že to není nic dobrého, že jsem dost mladá a vypadá to na genetiku, že to bude do budoucna sílit. Můžete mi prosím napsat něco k tomu, jak to bude pravděpodobně vypadat do budoucna? Je tam pravděpodobnost, že budu mít rakovinu také i když budu chodit každé tři roky na kolonoskopii? Jsem z toho dost nervozní, četla jsem toho spousty na internetu a nic moc pozitivního tam nevidím. Výsledky histologie budou až za 14 dní, pravděpodobně bude polyp nezhoubný, protože byl asi odendán včas, ale úplně nerozumím tomu, jak to vlastně funguje. Histologie mi řekne, jestli by z tohoto polypu vznikl později nádor, jestli byl rizikový a podobně? Moc Vám děkuji za odpověď.

monika 14. říjen 2015, 15:47

Dobr den,jsem po koloskopii a prosim o vysvetleni vysledku lek.zpravy.Predem dekuji M.

monika 14. říjen 2015, 15:54

Dobry en,jsem po koloskopii a prosim o vysvetleni vysledku lekařske zpravy.Predem dekuji M.Dnes koloskopie:poniknuto do v.s.hepatalni flexury,dale pro bolestivost nepokracujme,tračník značně vinuty.Lehká anitida.jinak patologie nezjištěna.Predem dekuji za vysvetleni M.

monika 14. říjen 2015, 15:57

Dobry den,jsem po koloskopii a prosim o vysvetleni vysledku lekařske zpravy..Dnes koloskopie:poniknuto do v.s.hepatalni flexury,dale pro bolestivost nepokracujeme,tračník značně vinuty.Lehká anitida.jinak patologie nezjištěna.Predem dekuji za vysvetleni M.

Lenka 19. listopad 2015, 15:48

Dobrý den, právě jsem se vrátila z koloskopie a narazila na tuhle stránku která mě zaujala,prosím o vysvětlení lékařské zprávy. Zpráva :v 5cm od anu je přisedlý hyperemický fragilní a kontaktně sanguinující polyp Is vel.12 mm,proveden odpich FR 1/1 s methylenovou modří a poté snesen kličkou a spodina uzavřena 1 hemoklipem Olympus.Histologie ano.Jinak přiměřený nález při totální koloskopii a terminální ileoskopii.Ke konci zprávy mám napsané Diagnozy: K922 Krvácení ze žaludku a střev NS. Nevím co to znamená,o tomhle mi pan doktor nic neříkal. Jsou polypy nebezpečné, měla bych se obávat? Moc děkuji za odpověď

veunka 18. prosinec 2015, 16:08

Hezký den, mamce bylo po kolonoskopii sděleno toto: Přístroj zaveden pod zrakovou kontrolou do 22ti cm sigmatu, kde cirkulární polypoidní rezistence charakteru tumoru, těsně proniknuto za rezistenci a volně do céka. V ascendens provedena mukosektomie plošné leze o velikosti 10 mm po podpichu, jinak přiměřený nález. Doktor jí poslal na CT a poté se má domluvit v chirurg.poradně na termínu. Jak se to jeví Vám? Je to hodně špatné? Děkuji.

elased 14. leden 2016, 14:04

Hezký den, chodím pravidelně na vyšetření tlustého střeva, loni se objevila krev ve stolici proto ´jsem byla odeslána na kolonoskopii. Výsledek vyšetření je tento:zaveden videokoloskop, postupně proniknuto všemi oddíly až na dno céka, dolichokolon, v retrosigmatu zhruba v 12cm patrná na řase široce přisedlá léze vel. 15mm, jinak asi 2cm dále odstraněn drobný přisedlý polyp vel. 4mm. Sliznice je hladká bez léze, cevní kresba jemná, stěna elastická, haustrace přiměřené, v análním kanále nodi hemorroidales interní II.stupně
Odeslána na pracoviště vyššího stupně na odstranění léze EMR. Prosím dotaz zní to se provádí ambulantně nebo je nutná hospitalizace, proč to neodsranili na místě po vyšetření. Děkuji za odpověď a přeji hezký den

jana 2. únor 2016, 12:14

Dobrý den, jaký je váš názor na to, že při kolonoskopii nebyla provedena biopsie? Cituji: normální nález všude kromě colon descendens, tam polokulovitá hladká prominence 15x15 mm. Jedná se o polyp nebo ne? Kontrola doporučena za 3 roky. Nepatřím do rizikové skupiny, je mi 52 let, potíže nemám. Vyšetření je z IKEM, pan doktor odpovědný, jen už měl dalšího pacienta, nechtěla jsem ho obtěžovat.Jelikož polypy jsou nevyzpytatelné, mám trochu obavy. Budu vděčná za váš názor. Děkuji a přeji hezký den.

Jitka 14. únor 2016, 12:24

Dobr den, babička je po odstranění polypů ze střeva a má dietu. Pořád jí pouze brambory s vareným masem a suché rohlíky , chtěla bych se zeptat jaké jídlo by pro ni bylo ještě vhodné a jestli si může dát třeba jogurt?

Kamila 4. květen 2016, 19:15

Dobrý den, dnes jsem absolvovala kolonoskopii s tímto nálezem:
V poloze na levém boku zaveden videokolonoskop do rekta, dále sigmatu.Při zavedení přístroje do 60cm dosaženo transverza. Střevo je fixováno srůsty, výkon se stává bolestivým, na přání pacientky ukončen. V celém prohlédnutém úseku jsou stěny střeva hladké, sliznice růžová, cévní kresba prosvítající. Vnitřní hemoroidy.Normální nález na vyšetřeném úseku. Můj dotaz zní:Stačí i vyšetření tohoto úseku k vyloučení nějakého závažnějšího onemocnění?Je mi 66 let,před 40 lety jsem byla na gynekologické operaci - rekonstrukce neprůchodnosti vejcovodů + resekce ovária pro cysty, odstranění slepého střeva. Nyní mám několik měsíců problémy se zácpu, nedostatečným pocitem vyprázdnění, někdy samovolného odchodu stolice.Byla jsem po vyšetření jaksi mimo a na nic jsem se pana doktora nezeptala. Na kontrolu, či k dalšímu vyšetření pozvána nejsem.

P. 17. září 2016, 18:56

Pozitivni test na ok krvaceni a hemoroidy
Dobry den,je mi 36 let,jsem zdrava,zadne obtize,v rodine take zadna zatez.jiz 8 let,od porodu,mam hemoroidy,obcas pri tuzsi stolici mi vyhreznou a prasknou,mam pak jasne cervenou krev na toal.papire.mazala jsem dub.kurou,faktu atd.ale jak prijde tuzsi stolice,hemoroidy se opet objevi.pred par dny jsem cetla clanek o testu na okul krvaceni,coby spravny hypochondr jsem jej zakoupila a vysla mi velice slaba carka,z nejakeho uhli takrka prehlednutelna.radeji jsem ale hned zasla k obv.lekari.prohledl mi konecnik,vse v poradku,jen hemoroidy,nasadil mi detralex a poslal do spec.ordinace na hemoroidy.trapi me vsak stale ona pozitivita testu.chtela bych se proto jen zeptat,zda muze byt test pozitivni i kvuli hemoroidum,ktere vsak v danou dobu viditelne nekrvacely.velice Vam dekuji.

citrinela 21. listopad 2016, 16:43

Dobrý den,mám dotaz byla mi dělána 14.8.2015 kolonoskopie kdy je popis v sigmoideu asi ve 30cm od anu při orálním vstupu lateral spreading tumor indik.k mukosektomii.Na ní jsem nebyla.Dnes 21.11.2016 jem byla na kolonoskopii na kontrolu toho polipu závěr je amplulla volná,klidná,růžová,v kolon zbytky nař.stolice,jinak přehlédnutá sliznice pevná,klidná,růžová s patrnou cévní kresbouRes vinuté kolon jinak fyziologicky obraz pankolonicky včetně 5cm TI.Kolono bylo dosti bolestivé,všemožně mě stlačovali a natáčeli.Polip ale nikde nenašla.Odcházela jsem z tama nafouklá s křečemi,prý se vduch pohybem vypustí ven .Chci se zepatat může polip zaniknout,vstřebat se?za jak dlouho křeče a bolestivost po kolonu a nafouknuté odezní děkuji

Mila 14. únor 2017, 12:37

Dobrý den, mám dotaz ohledně nálezu z kolonoskopie, přístroj zaveden do céka, sigma fixované ve srůstech, přes Bauhinu nahlédnuto do TI, zde na 5cm nor.slizn.nález.Levostranně devertikly, v 7Ocm a ve20cm sneseny kleštěmi drobné polypy cca3mm ad histol. I a II. vnitřní hemeroidy. Prosím je to špatný nález, nebo se nemusim obávat. Děkuji

viktor 22. únor 2017, 22:25

Dobrý den, mám již skoro 2 měsíce bolesti břicha, stále nikdo nemohl najít příčinu, žádné horečky, průjem, zvracení, krev, moč v pořádku, sono bez nálezu, gastroskopie v pořádku až jsem se "díky rychlosti" našeho zdravotnictví konečně dostal na kolonoskopii ke které jsem div nemusel přemluvit obv.lékaře, tedy aby mi vydal doporučení a konečně jsem se pohnul malinko kupředu když mi lékař zjistil nález: Pendulující velmi objemný útvar oblasti hepatálního ohbí s erozí na bázi stopky, v.s. lipom. Nyní čekám na výsledky histologie a pokud bude příznivá nutno objednat chir. resekci, endoskopicky řešit nelze. již měsíc držím bezezbytkovou dietu a polykám tablety duspatalin retard, díky tomu jsem omezil křeče a nesnesitelnou bolest břicha, na kterou všichni lékaři reagovali celkem laxně, max injekce naprosto bez efektu atd. Tato dieta se nemá držet dlouho pro nepřítomnost vlákniny a strava je dosti nepestrá, zhubl jsem 5 kg a již dříve jsem byl dost štíhlý, snažím se dohnat nutridrinky za hříšné peníze a to vše jen pro věčné čekání na vyšetření a výsledky.... netuším jak velký je nález, jak rychle roste a kdy mi může ucpat střeva úplně, nikdo mi pořádně nic neřekl, až se to stane může být pozdě, nechápu kde je hranice rozlišení běžného a závažného zdravotního stavu abych se už dočkal operace, postupům cca 6ti lékařům kterým jsem prošel rukama se jen podivuji....kolono jsem měl podstoupit v půli ledna a ne ještě na konci února trpět bolestí a jen stále čekat.... Jak závažná operace mě čeká, jak dlouho po ní budu schopen práce a hrozí mi něco než se jí dočkám? Děkuji za Váš čas.

ruzickav1 6. listopad 2017, 14:45

Dobrý den, dnes by byl odstraněn pendulující krvavý šlížovitý polyp asi 1 cm v sigmatu 25-30 cm. Polyp vytažen a odeslán k histolo. vyšetření. Mám dotaz, z čeho takový polyp vzniká a může být zhoubný ?

boba 30. leden 2018, 19:44

Dobrý den,dnes vyšetření kolonoskopie,závěr:volně do 30cm,kde promodralé,fragilní,tuhé nerovné masy stenozující lumen 5mm,koloskop neprojde,stenozující proces colon sigmoideum neprůchodný pro koloskop,částečně průchodný pro kalibr gastroskopu,nicméně rigidní orální okraj stenozy délky 5-8cm nelze překonat.Bez endoskopické možnosti pankoloskopie.Odběr histologie. Mám dotaz-prosím o vysvětlení názvů a problému. Děkuji

Kala 22. únor 2018, 16:13

Dobrý den, výsledek histologie je pozitivní. Odstraněno 1.2 polyp Aš 15 mm. A 27.2 mě poslaly na CT vyšetření břicha a pánve jestli je všechno v pořádku. Není to brzo po odstranění nebo CT na hojení nemá vůbec vliv.

tomas 10. červen 2018, 20:42

Dobrý den. Nedávno jsem podstoupil opakované kolonoskopické vyčetření. Zde je prosím závěr. ….v sigmatu mnohačetné divertikly, jinak sliznice v celém průběhu střeva normálního vzhledu, cévní kresba přiměřená, haustrace zachovány, lumen prostupné, volně se rozvíjí, bez patologického obsahu. Z:Horší příprava (jsem si vědom že i přes veškeré úsilí (4 litry Fortrans) se mi nedaří střevo vyčistit). Divertikuloza sigmatu. Dg: D126 Nezhoubný novotvar - tračník-colon NS. Kolonoskopie za 5 let, v případě krvácení kontrola ihned. Mám mít strach z nádoru? Děkuji za odpověď.

E-mail nebude nikde zveřejněn. Slouží pouze k upozornění v případě odpovědi na Váš komentář.