Dárkové sady koření

Horečka

febris

Tělesná teplota by měla u zdravého jedince být v rozmezí 35,5°C – 37°C. Toto tepelné rozmezí je regulováno mozkem (částí nazývanou hypothalamus ). Pokud teplota klesá, jsou aktivovány metabolické procesy zajišťující oteplení, pokud stoupá, přichází na řadu pocení. Teplota nad 37°C je označována jako zvýšená teplota těla. Nad 38°C hovoříme o horečce.

Horečka je vyvolána chemickými látkami, které jsou uvolňovány při zánětu a jsou označovány jako pyrogeny. Ty putují z místa infekce právě do centra řízení teploty a nesou signál, že je třeba teplotu zvýšit. Vyšší teplota totiž brání množení patogenů. Pokud je tedy horečka krátkánepřesahuje teplotu 39°C, není nutné ji snižovat a doporučuje se pouze odpočívat v teple a pít dostatečné množství tekutin.

Aby byla v organismu tvořena vyšší teplota, je třeba aby se zvýšil výdej energie a průběh chemických reakcí při nichž teplo vniká. To může vyvolat vyčerpání organismu u slabých, starých nebo déle nemocných lidí. Samozřejmě také u dětí. Proto pokud se pacient necítí dobře, horečka je delší nebo má obavy, má vyhledat lékařskou pomoc.

Horečka se vyskytuje při onemocněních jako je chřipka, angína nebo zánět středního ucha. Podle kolísání teploty je také možné diagnostikovat některá onemocnění – typicky třeba malárii, která se na našem území ještě v minulém století vyskytovala.  

Diskuze

E-mail nebude nikde zveřejněn. Slouží pouze k upozornění v případě odpovědi na Váš komentář.