Dárkové sady koření

Kyselost v ústech

kyselé pH v ústech, nízké pH v ústech, kyselá ústa

Kyselost v ústech zná asi každý. Je způsobena ve většině případů tím, že si po konzumaci jídla nevyčistíme zuby. Cukry, které zůstaly v ústech na jazyku, zubech a v mezizubních prostorech, začínají kvasit a tím vzniká kyselost v ústech. Je snadné se jí zbavit vyčištěním zubů a jazyka zubním kartáčkem. Pokud je ústní hygiena nedostatečná, častá kyselost v ústech pomáhá při vzniku zubního kazu.

Nižší – tedy kyselejší pH v ústech je také odbouráno zvýšenou tvorbou slin. Sliny mají kromě dalších vlastností tu schopnost neutralizovat mírně kyselé prostředí. Proto jsou také doporučovány zubní žvýkačky. Ty mají tu vlastnost, že zvýší tvorbu slin a jsou to pak sliny, kdo kyselost v ústech upraví, nikoli žvýkačka. Proto pokud si žvýkačku bereme, měli bychom volit tu, která neobsahuje cukry, protože ty by se pak v ústech opět rozkládaly na kyselé metabolity a ničím bychom si nepomohli.

Kyselost může být způsobena i návratem potravy do úst při žaludečním refluxu, později i při Barretově jícnu. Při něm je kvůli chybě v horním jícnovém svěrači možné, aby kyselý obsah vystoupal jícnem vzhůru a pacient pak cítí kyselost v dutině ústní. Tato kyselost však při usilovném polykání vymizí. Pokud pacient kyselost v ústech tohoto typu pociťuje častěji (vícekrát týdně), měl by navštívit lékaře.

Kyselost v ústech může být také spojena se zápachem z úst, což souvisí právě s kvasnými procesy a tvorbou zubního kazu.

Diskuze

E-mail nebude nikde zveřejněn. Slouží pouze k upozornění v případě odpovědi na Váš komentář.